Lea Bridge Library Pavilion

Lea Bridge Library Pavilion

Project Info

In this refurbishment and extension of an East London Library, a wood-lined adaptable community space and café provides visitors with flexible and accessible spaces to work, learn and socialise.

Making use of a mass timber primary structure, this 250m2 single-storey extension revives the Grade-II listed Lea Bridge Library into a new civic heart for the community.

Using the existing garden wall as a structural spine, cantilevered beams of LVL support a fully glazed façade overlooking Friendship Gardens. Designed to sit harmoniously between existing trees in the garden, the elongated pavilion scoops inwards, protecting the root system of a close-neighbouring mature tree.

A pivoting timber door makes the most of this momentary squeeze in the plan as an opportunity to divide the space, creating a private events room.

With reuse at the heart of the project, salvaged wood from trees felled across London is used for all internal joinery and furniture, including a continuous wall of fluted joinery connecting bookshelves with inbuilt seating, creating interspersed reading rooms.

LocationLondon

ArchitectStudio Weave

Structural EngineerTimberwright

Wood SupplierSebastian Cox (reclaimed timber only)

ContractorCosmur Construction

SpeciesEuropean Spruce (Norway), European Oak, Reclaim timber - London plane, Poplar, Sycamore, Ash, Holm Oak, Turkey Oak, Sequoia, Horse Chestnut and others - FSC certified

ClientLondon Borough of Waltham Forest

FurnitureDesign and Supply: Sebastian Cox

PhotographerJim Stephenson