Winner

Spruce House and Studio

Private

Spruce House and Studio

Project Info

This contemporary domestic haven uses cross-laminated timber for its structure and interior finishing to create a beautiful, minimal home that fits perfectly into its London terrace.

Built on a constrained infill site in Walthamstow, this new-build home references the origins of what used to be the village high street by creating a contemporary interpretation of a residential shop front. A full-width window, broken down by full height glulam mullions, references the alignment of neighbouring Victorian shopfronts. This is covered by a Siberian Larch screen providing privacy whilst allowing daylight to enter the interior spaces.

The functional and efficient design sought to minimise the carbon footprint through all aspects of construction. Custom-milled, prefabricated CLT panels were used to create generous open spaces within a narrow Victorian footprint, with built-in timber joinery concealing multiple function to allow seamless views throughout.

LocationLondon

Architectao-ft

Structural EngineerEntuitive

Wood SupplierConstruktCLT and Russwood

ContractorPSS London

SpeciesSpruce (Latvia and Austria), Siberian Larch (Russia), Birch Plywood (Russia) - PEFC & FSC certified

JoineryPSS London

PhotographerRory Gardiner