Highly Commended

Made of Sand

Private

Made of Sand

Project Info

This contemporary Douglas fir artist’s retreat has been added to a stone cottage in Devon, providing a relaxing, creative work and holiday space immersed in natural surroundings.

Set in a secluded spot in the Blackdown Hills, Made of Sand was conceived as a flexible guest retreat and independent creative space for visitors wishing to connect with nature or practice their art.

Materials and craft play a key role in anchoring the double-storey extensions in its setting. Red Western cedar cladding has silvered, assimilating the building with the surrounding woodland.

Inside, Douglas fir creates a warm atmosphere, complemented by terracotta and clay. Timber remains on display as the structure is felt throughout in ceiling soffits, battening, window seating and storage.

Built by a local cob-building craftsman, the extension balances architectural precision with organic details. Hand-cut timber joinery demonstrates the care and attention offered by a dedicated client, architect and contractor partnership.

LocationAxminster

ArchitectStudio Weave

Structural EngineerJJO Associates

Wood SupplierDavid Joyce Cob & Lime

ContractorDavid Joyce Cob & Lime

SpeciesEnglish Red Cedar, English Douglas Fir, European Douglas Fir, Plywood - FSC certified

ClientNatalie Silk and Tom Baker

JoineryFarid Adhamy and Harry Bailey

PhotographerJim Stephenson