Winner

St John Street

Interiors

St John Street

Project Info

The Interiors winner is St John Street. Judge Jonas Lencer says, “I was impressed by the light touch interventions which gave the warehouse apartment a new identity. The project stands as an example for continued use of a long-lasting, but carbon intensive brick and concrete structure supported by high quality timber interiors.”

This large Victorian apartment was acquired as an empty shell with an industrial palette of exposed brickwork and concrete. It has been reimagined as a warm, inviting home that retains the building’s industrial character. A series of contemporary interventions are distinct from the existing fabric, with carefully crafted joinery running throughout. The apartment opens directly into the library space, a rectangular room lined entirely in solid oak joinery.

Bookshelves and hidden storage have been incorporated within a precisely calibrated array of vertical and horizontal elements. Terrazzo tiles pick up the warm oak tones and align with the joinery panelling. The library’s thick timber lining contains deep entrances into connecting spaces. Shifts in floor surface occur at these thresholds, delineating a change in atmosphere and function, with oak chevron parquet in the living and sleeping spaces and a lighter terrazzo tile in the bathroom. Sliding oak pocket doors enable doorways to be fully opened, creating lateral views from one end of the apartment to the other.

When closed, the library becomes a contained, book-lined sanctuary at the heart of the home. A palette of lime-washed birch plywood, set against the richer oak parquet flooring, continues in the dressing room and bedrooms in the form of storage elements, a slatted bedhead and a window seat.

LocationLondon

ArchitectEmil Eve Architects

ContractorTuga Contractors

SpeciesEuropean oak, birch ply (Lativa), Accoya

Joinery Harbour Joinery Workshop

st john street